Majówka

Autor: 
Henryka Szczepanowska

Zdrowe jedzonko na majówkę???
A jakże! Najlepiej ryby. I to jakie pyszne ryby. Można je zabrać na wycieczkę, do zjedzenia na zimno, z sosem, z pieczywem.
Ryby świeże, niemrożone, odfiletować, ze starszych ryb zdjąć skórę, odciąć płetwy i grube ości, drobne ości mogą pozostać. Zmielić na maszynce z drobnym sitkiem, dodać 5-6 sucharków namoczonych w mleku, garść naci pietruszki lub koperku, małą cebulkę. Po zmieleniu wszystkich produktow dodać 4 żółtka, 4 ubite na sztywno białka z jaj, sól, pieprz, zmieloną gałkę muszkatołową, łyżkę roztopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wersja smażona: w rondelku rozgrzać olej, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące
i smażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, układać do obcieknięcia na durszlaku.
Wersja pieczona: wyłożyć pergaminem blaszkę pasztetową, nałożyć masę rybną, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st., piec do złotego koloru - ok. 40 min. Jeśli zbyt mocno przypieka się powierzchnia, przykryć kawałkiem folii spożywczej i piec dalej.
Podawać zarówno na gorąco jak i na zimno, z sosem chrzanowym, koperkowym, tatarskim.
Sos: mały słoik majonezu, dwie duże łyżki chrzanu, dwie duże łyżki jogurtu. Wymieszać, doprawić cukrem i sokiem z cytryny.
Plastry zimnego pasztetu ułożyć na kromkach pieczywa, liściach sałaty, polać odrobiną sosu. Prawie obiad na leśnej łące, no a już na pewno pyszna przekąska. Smacznego.

Wydania: