Gotujemy razem z Robertem Makłowiczem
Przedświąteczna rekordowa frekwencja w Galerii Twierdza Kłodzko, to efekt sobotniej imprezy, utrzymanej w tradycyjnym stylu i ludowej oprawie muzycznej.
Stoły uginające się pod ciężarem przysmaków, jarmark ze swojskimi wyrobami oraz doskonała atmosfera były oryginalnym magnesem dla klientów, którzy 14 grudnia br. zawitali do Centrum Handlowego. Pyszne szynki, kiełbasy, sery, miody, piwa w pięćdziesięciu różnych smakach; pierogi, uszka, gołąbki i ciasta oraz ozdoby i rękodzieło, sprzedawały się dosłownie w oka mgnieniu. Niektórych potraw zabrakło dla smakoszy już w połowie imprezy. Nic dziwnego, było pysznie, pachnąco i przede wszystkim tradycyjnie.
Sześć kół gospodyń z powiatu kłodzkiego, ząbkowickiego, dzierżoniowskiego i świdnickiego, stanęło do kulinarnych konkurencji na: „Najpiękniejszy stół wigilijny” oraz „Najwspanialszy słodki wypiek”.
Tym razem, wzorcowy stół, z wymaganymi dwunastoma potrawami i piękną dekoracją zaprezentowało zwycięskie KGW z Brzeźnicy, drugie miejsce zajęło KGW z Szalejowa Dolnego, a trzecia pozycja na podium przypadła KGW z Pszenna w gm. Świdnica.
Z kolei, najsmaczniejsze ciasto o nazwie „chałwowiec” upiekły przedstawicielki KGW z Szalejowa Górnego. Drugie w tej kategorii były Tarnawiczanki ze Starego Waliszowa, zaś trzecią lokatę zdobyły panie z KGW w Brzeźnicy.
Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały wspaniałe nagrody ufundowane przez sponsorów: MDF Fiat Auto Poland z Ząbkowic Śl, Biuro Podróży Anna Travel, Biuro Podróży Giecewicz Travel, Mediaexpert, Perfumerie Douglas, Hi Mountain i Komandor.
Gwiazdą wieczoru okazał się bezkonkurencyjny wirtuoz kulinarny Robert Makłowicz. Przygotował trzy doskonałe potrawy: sandacza, grzyby panierowane i tatar ze śledzia. Co oczywiste, ilości degustacyjne nie były adekwatne do ilości konsumentów, którzy liczyli na choćby maleńki kąsek w wykonaniu mistrza.
Okrasą całości eventu były występy artystyczne. Ludowe, biesiadne melodie sprzyjały dobrej zabawie, porywając do tańca co bardziej odważnych uczestników „Wielkiego gotowania”. Smacznych, zdrowych i rodzinnych świąt!