Czerwone, żółte, zielone...

Autor: 
Henryka Szczepanowska

Papryki staniały. Pachną papryką i słoncem. Chrupiące i twarde. Jak trzeba. Kupujemy tyle papryk ilu przewidujemy gości przy stole i najlepiej drugie tyle na dokładkę. Wybieramy takie papryki, by bez problemu postawić je w rondlu po odcięciu zielonej łodygi. Duże papryki możemy przeciąć na pół i odciąć delikatnie zieloną łodygę, wyjąć nasionka i cienkie przegrody ze środka. Do nadziewania używamy dowolnego mięsa zmielonego, może być mieszane - drobiowe, wieprzowe, cielęce - byle by było drobno zmielone. Mięsa przygotowujemy trochę mniej niż pojemność przeciętych papryk.
Do nadzienia potrzebujemy:
na każde pół kilograma mięsa ok. 25 dkg pieczarek lub innych grzybów. Pęczek drobno posiekanej natki pietruszki i trochę koperku,dwa jajka, 2 cebule, czubatą łyżkę przyprawy rosołowej (można zastąpić dobrą jarzynką) oraz czubatą łyżkę przyprawy greckiej (to taka mieszanka suszonych papryk, pomidorów, ziół i czosnkui nie wiem czym można ją zastąpić, a kupić można w sklepie Madagaskar). Można dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu.
Pieczarki i cebulkę kroimy na kawałki i lekko podsmażamy z oliwą lub masełkiem na patelni. Mielimy na drobnym sitku razem z mięsem i mieszamy z przyprawami i jajkami. Nadziewamy papryki, kropimy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Wersja z ryżem
1 szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami lekko osolonej wody i gotujemy 5 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut i mieszamy z nadzieniem. Reszta tak samo jak powyżej.
Wersja bez grzybów
Zamiast grzybów dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów.
Wersja dla wegetarian
Pół kg grzybów (mogą być pieczarki), jedna marchewka, seler, pietruszka, 3 cebulki pokrojone na kawałki lekko podsmażyć z oliwą na patelni, zmielić na maszynce, dodać szklankę ugotowanego ryżu, pęczek pietruszki, innych ziół według upodobań-świetnie smakuje z oregano lub ze swieżym tymiankiem. Wymieszać składniki z 3 jajkami na gładką masę, nadziewać papryki.
A może ktoś nie lubi papryki???? Nadziewamy pomidory. Jędrne, średniej wielkości pomidory obciąć od strony ogonków plaster grubości ok.1 cm, wydrążyć małą łyżeczką środek pomidora, nadziać dowolnym nadzieniem.Piec jak papryki.
Sos
Cebulkę, kilka ząbków czosnku drobniutko posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem łyżeczki masła i oliwy z oliwek,dodać pomidory pokrojone z puszki, dusić pod przykryciem kilka minut, doprawić przyprawą rosołowa, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem.Jak kto lubi sosy gładkie i aksamitne, należy blenderem zmiksować sos, najlepiej w wysokim naczyniu.Posypać drobno posiekaną świeżą bazylia. Bez bazylii też dobrze smakuje. By podkreślić smak pomidorów trzeba koniecznie doprawić sos szczyptą cukru.
Papryki można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem tylko podgrzać kilka minut w gorącym piekarniku. Podawać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Doskonałe, czerwone Primitivo z rejonu Puglia dla powracających z włoskiego urlopu będzie jego miłym wspomnieniem.Aromatyczne, nasycone, bogate w taniny, z posmakiem czerwonych leśnych owoców. Doskonale pasuje do warzyw z mięsem, pieczonych i grilowanych mięs, wspaniałe do popijania wieczorowa porą, po ciężkim, dusznym dniu.

Wydania: