Poznaj smak prawdziwej czekolady
Czekolada. To nie produkt, to cud natury. Ważne, by go nie zepsuć, nie zeszpecić, nie ograbić ze smaku i aromatu. Nie zabrać mu wspaniałej, jedwabistej konstrukcji. I pozwolić na otulenie naszego ciała fantastycznym ciepłem. Jedna z klientek sklepu Madagaskar po wypiciu filiżanki gorącej czekolady powiedziała: czuję się tak, jakby moja mama przytuliła mnie pod cieplutką kołdrą i objęła ramieniem. Całe życie czekałam na spotkanie czegoś tak dobrego.
W dniu św. Mikołaja, 6 grudnia sklepy Madagaskar zaprosiły na Święto Czekolady. Każdy klient sklepu miał okazję spróbowania smaku czekolady na gorąco, zrobionej według przepisu własnego z najlepszych belgijskich czekolad i polskiego mleka oraz prawdziowej śmietanki z dodatkiem przypraw korzennych. Można było skosztować czekoladki najepszych na rynku firm produkujących czekolady; Krakowska firma “Cortez” wytwórca doskonałych, ręcznie wyrabianych czekolad przedstawiła swoją kolekcję czekolad ciemnych i mlecznych. Bardzo egzotyczne i oryginalne dodatki wzbogacajace smak czekolady zaskoczyły niejednego smakosza.
Manufaktura draży owocowych i orzechowych “Doti” to marka lokalna, dolnośląska, zatem szczególnie polecana. Znane w całej Europie oraz USA i na Tajwanie, bardzo chętnie kupowane przez klientów sklepów Madagaskar.
Kruche, aromatyczne migdały oblane delikatną, białą czekoladą obsypane cynamonem lub wiórkami kokosu, orzechy włoskie w doskonałej deserowej czekoladzie, wiśnie - miękkie i soczyste - oblane grubą warstwą wyśmienitej półgorzkiej czekolady, to tylko niektóre z propozycji rodzinnej firmy pp. Mroczkowskich.
Najnowszą ofertę czekolady na Święta Bożego Narodzenia przedstawi również znana szwjcarska marka Lindt.To wyjątkowa kolekcja czekoladowej arystokracji - figurki czekoladowe, doskonałe czekolady nadziewane, praliny oraz zimowa oferta – tabliczka czekolady kuchennej do wypieków i podawania na gorąco.
Premierę w naszym sklepie miała znana włoska marka Pernigotti, producent ulubionych przez Włochów pralinek i czekoladek z delikatnym kremem Gianduja.
Dla dzieci przygotowaliśmy niezwyklą atrakcję -mogły własnoręcznie zrobić czekoladki o bajkowych kształtach a ich mamy zakupić specjalne foremki do odlewania czekoladek.
Wszystkie czekolady oprócz spróbowania można było zakupić w bardzo atrakcyjnych cenach i specjalnych na tę okazję opakowaniach.
Przepis na dobrą, domową czekoladę do picia;
100g czekolady w proszku
100g czekolady gorzkiej w tabliczce bądż drażetkach (najlepiej kuchennej)
1 litr pełnotłustego mleka
0,3 l śmietanki kremowej słodkiej, najlepiej 36%
Przygotować czekoladziarkę a jeśli jej nie ma, dwa garnki - mniejszy i większy. Do większego nalać wody i wstawić do niego garnek mniejszy, do którego nalewamy mleko. Większy garnek stawiamy na małym gazie lub płytce kuchenki elektrycznej ustawionej na średnie grzanie. Mleko lekko podgrzać, rozmieszać z proszkiem czekoladowym, dodać pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady lub czekoladowe drażetki i podgrzewając długo mieszać łyżką. Gdy czekolada zupełnie rozpuści się i nabierze gładkiej konsystencji dodajemy śmietankę i dalej mieszamy. Temperatura podgrzewania czekolady nie powinna przekroczyć 70 stopni C, gdyż w temperaturze wyższej dojdzie do zbytniego zagęszczenia czekolady i wyrażnie straci ona na smaku a jej konsystencja stanie się kluskowata i nierówna w zabarwieniu. Przed podaniem możemy dodać do gorącej czekolady ekstrakt z wanili, pieprz cayene, chilli, bardzo drobno posiekane owoce z konfitury lub inną dowolną przyprawę, która przyjdze Wam do głowy. Po nalaniu czekolady do filiżanki można ozdobić ją łyżką bitej śmietany.
Adresy sklepów Madagaskar:
Kłodzko, ul. Spadzista 7
Bystrzyca Kłodzka,
Plac Wolności róg ul. Rycerskiej
sklepy czynne od 9-18