Kondycja - zdrowie - figura: Tym razem: jeść czy nie jeść cz. II
W poprzednim numerze miesięcznika przedstawiliśmy dwanaście grup środków spożywczych. Tym razem obiecane normy dziennego spożycia (zalecane przez specjalistów od żywienia) oraz konkretne przykłady - co czym zastąpić układając codzienny jadłospis. Poniższy zestaw dziennej racji pokarmowej opracowany został dla kobiety umiarkowanie czynnej pod względem fizycznym:
I grupa - produkty zbożowe - 385 gram;
II grupa - mleko i produkty mleczne - 670 gram;
III grupa - jaja - 1/3 sztuki;
IV grupa - mięso, wędliny, ryby - 150 gram;
V grupa - masło - 30 gram;
VI grupa - inne tłuszcze - 35 gram;
VII grupa - ziemniaki - 450 gram;
VIII grupa - warzywa i owoce obfitujące w witaminę C - 205 gram;
IX grupa - warzywa i owoce obfitujące w karoten - 130 gram;
X grupa - inne warzywa i owoce - 280 gram;
XI grupa - strączkowe suche - 10 gram;
XI grupa - cukier i słodycze - 50 gram.
A oto przykłady - co czym bezpiecznie zastąpić, bez szkody
dla wartości odżywczych dziennej racji pokarmowej:
* Zamiast 100 gram produktów zbożowych (mąka, kasza) można podać: 130 g chleba i bułki lub 100 g makaronu, grochu, fasoli.
* Zamiast 100 g (1/2 szklanki) mleka: 100 g maślanki lub15 g sera białego lub 10 g sera żółtego.
*Zamiast 2 jaj (100 g): 400 g (2 szklanki) mleka lub 100 g białego sera lub 60 g serów żółtych lub 80 g wędlin lub 80 - 150 g podrobów lub 150 g ryb lub 120 g drobiu lub 100 g mięsa.
* Zamiast 100 g mięsa i ryb: 400 g (2 szklanki) mleka lub 100 g serów twarogowych lub 60 g serów żółtych lub 80 g wędlin lub 80 - 100 g podrobów lub 120 g drobiu lub 100 g jaj.
* Zamiast 100 g masła: 100 g margaryny witaminizownej lub 400 g śmietany.
* Zamiast 100 g warzyw dostarczających witaminy C: 80 g soków naturalnych i przecierów z owoców tej grupy lub 150 g kompotów z owoców zasobnych w witaminę C lub 100 g szpinaku i szczypiorku.
* Zamiast 100 g warzyw dostarczających karotenów: 100 g papryki czy pomidorów, kapusty włoskiej, brukselki lub 20 g koncentratu pomidorowego.
* Zamiast 100 g warzyw innych: 150 g kompotów z owoców lub 80 g soków z owoców lub 100 g szpinaku, sałaty czy szczypiorku lub 100 g papryki czy pomidorów, kapusty włoskiej, brukselki lub 20 g koncentratu pomidorowego.
* Zamiast 100 g suchych strączkowych: 135 g pieczywa lub 100 g makaronu lub 100 g kasz.
* Zamiast 100 g cukru: 125 g miodu naturalnego lub 200 g marmolady, dżemu lub 125 g słodyczy.
Więcej na www.fitness-dance.pl