Warsztaty kulinarne w Bożkowie

Autor: 
P. Krukowska i J. Szczotka
kulinarne.jpg

Dnia 7.12.2012 r. mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole zespół kucharzy z hotelu ,,Hp Park Plaza ” we Wrocławiu. Tę wizytę w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie zawdzięczamy Agencji Rynku Rolnego, która we współpracy z naszą szkołą zorganizowała warsztaty kulinarne. Polegały one na wspólnym gotowaniu pod bacznym okiem szefa kuchni restauracji hotelu HP Plaza Zbigniewa Koźlika, który zademonstrował nam działanie urządzenia do gotowania próżniowego. Jest to rewolucyjna metoda, jeszcze rzadko stosowana w gastronomii, nie wpływa na pierwotny wygląd oraz strukturę gotowanego produktu, nie powoduje prawie w ogóle utraty witamin i składników mineralnych,a przyrządzane za jej pomocą dania charakteryzuje wyjątkowy i delikatny smak. W czasie zajęć uczestniczyliśmy w przygotowywaniu potraw z ryb i mięsa, wykorzystując produkty regionalne z użyciem wielu przypraw. Mieliśmy okazję pomóc w przygotowaniu dań takich, jak karp z kapustą i grzybami, królik z sałatą, polędwiczka z żurawiną, kaczka w sosie miodowo-selerowym oraz filet z kurczaka w sosie orzechowo-miodowym. Potrawy były bardzo dobre, smakują wybornie. Dowiedzieliśmy się wiele o produktach regionalnych Dolnego Śląska. Mieliśmy okazję spróbować oraz poznać właściwości soli morskiej, a także miodu wrzosowego. Warsztaty były bardzo interesujące. My, młodzież kl. II TŻ w Bożkowie, jesteśmy wdzięczni organizatorom za to, że mogliśmy poznać nowoczesną sztukę kulinarną, tym bardziej,  że dopiero zaczynamy swoją przygodę z gotowaniem.

Wydania: