Maca - super żywność

Autor: 
Małgorzata Beata Bodzek
MACA.jpg

W dzisiejszym świecie powszechnego zanieczyszczenia środowiska, niezdrowej żywności, plastików, nawet osoby dbające o zdrowie mają często problem, by utrzymać system endokrynologiczny w równowadze.
Coraz młodsze osoby sięgają po środki hormonalne walcząc z problemami tarczycy czy innymi schorzeniami związanymi z nieprawidłowościami funkcjonowania układu hormonalnego. Tymczasem natura ma dla nas dar, który podobno potrafi równoważyć burzę hormonalną bez żadnych skutków ubocznych.
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów i rośnie na wys. od około 3500 m w skalistych glebach (niegościnnych dla większości roślin) i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Korzeń macy, wielkości rzodkwi, jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości m.in. zwiększające energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości, że korzeń Maca zapewniał produktywne życie całym pokoleniom miejscowej ludności, żyjącej na bardzo dużych wysokościach ubogich w roślinność. W centralnych Andach Maca nadal używana jest jako codzienne źródło pożywienia.
Pierwsza pisemna relacja z używania korzenia pochodzi z 1553 roku w Cieza de Leon. W 1653 roku hiszpański kapłan Cobo wskazuje na zastosowanie korzenia jako stymulant płodności.
Przeprowadzone badania wykazują, że surowy proszek Maca zawiera ponad 50 różnych fitochemicznych substancji, które przyczyniają się do m.in. przywrócenia równowagi hormonalnej organizmu.
Przykładowo – badanie z podwójnie ślepą próbą oraz placebo (są to wymogi, aby badania uznać za poważne), opublikowane w International Journal of Biomedical Sciences wykazały, że organiczna Maca stymuluje produkcję estrogenów i zmniejsza nasilenie objawów menopauzy (szczególnie uderzeń gorąca i nocnych potów). Wyniki te doprowadziły naukowców do wniosku, że maca powinna być oferowana jako „atrakcyjna niehormonalna alternatywa” dla hormonalnej terapii zastępczej HTZ.
Inne badanie metodą podwójnie ślepej próby i kontrolowanego placebo opublikowane w Menopause w listopadzie 2008 roku ujawniło, że Maca zmniejsza objawy psychologiczne, w tym lęki i depresje oraz łagodzi zaburzenia seksualne u kobiet po menopauzie, zarówno na płaszczyźnie estrogennej, jak i androgennej. Innymi słowy maca poprawia nastrój i libido, ale bez negatywnego wpływu na hormony płciowe kobiety.
Badania również ujawniają, że Maca może zrównoważyć i zwiększyć ilość męskich hormonów, zwiększa też liczbę plemników i ich aktywność już po trzech dniach leczenia. Jednocześnie naukowcy zauważyli, że w surowicy krwi, poziomy hormonów nie zostały zmienione i nie było korelacji, pomiędzy ilością macy, a większym wzrostem ilości plemników.
Maca jest również świetnym pożywieniem dla osób zdrowych, aktywnych, chcących uzupełnić niedobory witamin i biopierwiastków. Zapewnia niezwykłą, naturalną energię, dzięki wysokiej zawartości białka, również buduje i regeneruje tkankę. Zawiera również szereg steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu, a zawartość błonnika powoduje, że jest delikatnym, naturalnym środkiem przeczyszczającym. Natomiast kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy są bardzo przydatne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Witaminy:
Tiamina (B1) - 1 mg / 100g – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból, jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
Ryboflawina (B2) - 0.76mg / 100g – ważna dla rozwoju ciała i wytwarzania czerwonych krwinek.
Kwas askorbinowy (C) - 3 mg/ 100g
Niacyna (B3) - 35 mg / 100 g – wspomaga krążenie, współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Minerały:
Miedź - 5 mg / 100 g – potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład barwnika krwi, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych, chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, wpływa między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.
Cynk - 12 mg / 100 g – ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Cynk zwiększa produkcję plemników.
Mangan - 8 mg / 100 g – jest niezbędny do prawidłowego rozwoju tkanki kostnej i funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w działaniu enzymów niezbędnych do właściwego przyswajania przez organizm biotyny, witamin z grupy B i witaminy C. Mangan jest ważny dla sprawnego funkcjonowania całego ciała – bierze udział w wytwarzaniu barwników włosów i skóry, wpływa na aktywność płciową, odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych, pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, skutecznie leczy schizofrenie, pobudza syntezę cholesterolu.
Żelazo - 25 mg / 100 g – należy do mikroelementów o decydującym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Selen - 20mg / 100g – najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm przed szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.
Bor - 5 mg / 100 g – jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost i rozwój tkanki kostnej.
Korzystne właściwości korzeni Maca:
• Zwiększenie wytrzymałości organizmu,
• zwiększenie libido,
• poprawa płodności,
• przyspieszenie wzrostu włosów,
• poprawa kolorytu skóry,
• zrównoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy,
• wspomaganie walki z anemią,
• zapobieganie wystąpieniu osteoporozy,
• wspieranie zdrowia tarczycy,
• budowanie masy mięśniowej,
• zwiększenie energii,
• mocne zęby i kości,
• zwiększenie koncentracji i jasności myślenia,
• zmniejszenie depresji,
• znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka.
Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem, czyli substancją wspomagającą odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, wykazuje skuteczność w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Stymuluje również rozwój połączeń między neuronowych, wpływając na pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Aktualnie prowadzone badania zmierzają w kierunku potencjalnej przydatności korzenia Maca w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona.
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku Maca jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie go na pusty żołądek 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania, dzięki czemu zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych. Doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów i innej żywności.
Przyglądając się opisom, badaniom i właściwościom korzenia Maca trzeba przyznać, że może stać się on wkrótce “super żywnością”, a właściwie stosowany pomóc w wielu przypadłościach naszych czasów – jednak ostateczną ocenę zostawiam wszystkim tym, którzy po niego sięgną.
Ciekawostki:
• testy pływania przeprowadzone na myszach dowiodły, iż myszy karmione Macą pływają średnio o 30% dłużej niż te w grupie kontrolnej,
• Indianie Q’ero zamieszkujący wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjący na podobieństwo swoich przodków – Inków, dożywają średnio ponad 100 lat, ich posiłki często składają się, oczywiście, z korzenia Maca,
• Maca z powodzeniem może być również stosowana w celach kosmetycznych. Dzięki wchodzącym w jej skład antyoksydantom spowalnia procesy starzenia, doprowadza do redukcji wolnych rodników utrzymując skórę przez długie lata w doskonałej kondycji,
• badania wykazały, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano po krótkiej kuracji nawet 300-400 procentowy wzrost ilości plemników.

Wydania: