Czereśniowy Czar w Gajowie

Autor: 
inf. M. Matusz
Gajow1.jpg

Różne przetwory – kompoty, dżemy – kilka rodzajów ciast i oczywiście świeże owoce. Tego wszystkiego można było skosztować podczas Festynu Rodzinnego „Czereśniowy Czar”, który odbył się 17 lipca br. w Gajowie.
Impreza zorganizowana została po raz pierwszy przez Radę Sołecką Gajowa. Na stoły poszło wszystko to, co bezpośrednio bądź pośrednio związane jest z czereśniami. Były też konkursy z nagrodami: dla dzieci – rysunkowy, dla dorosłych – drylowania czereśni. Nie zabrakło też muzyki w wykonaniu zaprzyjaźnionych zespołów z Tłumaczowa i Wambierzyc, pieczenia kiełbasek przy ognisku i w ogóle dobrej zabawy. Prym wiodły jednak czereśnie, bo w Gajowie mają one szczególne znaczenie za sprawą sołtys Józefy Burlity.
W 2003 r. domowy dżem Józefy Burlity, robiony z czereśni pochodzących ze starych drzew, rosnących w jej sadzie, zdobył „Perłę” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” podczas Targów „Polagra” w Poznaniu. Od tej pory nie ma imprezy na terenie Gminy Radków, żeby na stoisku z Gajowa nie można było degustować przetworów z czereśni.
Jaki to jest gatunek tych owoców, gospodyni trudno określić. - To są stare, jeszcze poniemieckie drzewa. Jedne mają owoce żółte, duże – w kształcie serca, drugie, jak dojrzeją, to są prawie czarne... - mówi pani Józefa. - Z jednego drzewa zostały pobrane szczepki na nowe nasadzenia i w instytucie we Wrocławiu już je wyhodowano.
Drzewa cały czas owocują, a w Gajowie rozwijają się inicjatywy wokół tych owoców. Za sprawą Aleksandry Kowalczyk – kierownik Referatu Programowania Rozwoju i Współpracy Transgranicznej w UMiG w Radkowie i Ag-nieszki Cyron – insp. ds. rolnictwa i integracji środowisk wiejskich w tymże referacie oraz przy zaangażowaniu OSP z Radkowa realizowany został projekt promocyjny „Czereśni czar”, który zaowocował tematycznymi warsztatami oraz materiałami promocyjnymi.

Festyn Rodzinny „Czereśniowy Czar” był pierwszą tego typu imprezą w Gajowie, po której – miejmy nadzieję – będą następne.

Wydania: