Jarmark w klimacie Wielkanocy
Kilkaset porcji tradycyjnego żuru, blisko 20 wielkanocnych stołów, w tym czeskie, kiermasz z udziałem kilkudziesięciu wystawców, występy muzyczne na scenie – dzieci i dorosłych… Jarmark Wielkanocny w Ścinawce Średniej to zawsze mnóstwo: smaków, zapachów, doznań wizualnych i pozytywnych emocji. Tak było i tym razem, 18 marca podczas 17. edycji tej imprezy.
Jarmark Wielkanocny w Ścinawce Średniej, organizowany przez Gminę Radków, to jedna z najbardziej popularnych imprez wśród mieszkańców i jedna z największych tego typu na Ziemi Kłodzkiej. Tegoroczna jego edycja była współfinansowana przez Unię Europejską w ramach programu INTERREG VA Republika Czeska – Polska.
Udział w imprezie wzięli m.in. partnerzy z Czech – delegacje z miejscowości: Bezděkov, Żďár, Velké Petrovice, Police nad Metují i Suchý Důl wraz z potrawami i ozdobami, charakterystycznymi dla Wielkanocy w ich kraju. Z kolei polskim partnerem, który także uczestniczy w tym wydarzeniu, są Pniewy. Zarówno gościnne delegacje, czeskie i wielkopolska, jak i lokalne – z gminy Radków wszystkie w jakimś stopniu odnosiły się do wdzięcznego hasła przewodniego „Świąteczne cuda z sera”. Każda prezentacja była więc i piękna, i apetyczna.
Nowością Jarmarku w Ścinawce Średniej było przygotowanie wielkanocnego żuru z jajkiem i białą kiełbasą pod kierunkiem Janiny Górnickiej z Ratna Górnego. Rozdano kilkaset porcji, a jako pierwsza degustowała go poseł Monika Wielichowska, która objęła honorowym patronatem to wydarzenie, wraz z posłem i szefem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michałem Dworczykiem i senatorem Aleksandrem Szwedem.
Imprezie jak zawsze towarzyszyły występy zespołów muzycznych, przedszkolaków i uczniów z gminnych placówek oświatowych, rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Wielkanoc na łące”.