Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej
Dziesiąta edycja konkursu hotelarsko -gastronomiczno-turystycznego o tytuł „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej” odbyła się 28 listopada 2018 r. w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju. Konkurs ma już rangę wojewódzką, bowiem oprócz gospodarzy, uczestniczą w nim uczniowie spoza regionu kłodzkiego – tym razem ze szkół w Ziębicach, Świdnicy, Jeleniej Górze oraz Lubinie.
W tegorocznej edycji konkursu, oprócz gospodarzy – Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju – udział wzięli zaproszeni goście: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach, Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy, Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystycznych w Jeleniej Górze oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: gastronomicznej, hotelarskiej oraz obsługi turystycznej. Uczniowie mogli brać udział we wszystkich lub wybranych kategoriach. Zmagania uczestników poszczególnych konkursów oceniało profesjonalne jury złożone z przedstawicieli pracodawców. Wśród obserwatorów uczniowskich rywalizacji byli także partnerzy, sponsorzy oraz przyjaciele RST. Przed częścią konkursową odbyło się podsumowanie projektu „Animacja czasu wolnego – wsparcie uczniów Regionalnej Szkoły Turystycznej w kierunkach zgodnych z potrzebami pracodawców”.
Uczestnicy kategorii obsługa turystyczna mieli do wykonania trzy zadania: profesjonalna obsługa klienta w biurze turystycznym lub punkcie informacji turystycznej; autoprezentacja przed pracodawcą; informacja turystyczna na podstawie katalogów imprez turystycznych na temat wylosowanego hotelu w wybranym języku obcym. Uczestnicy kategorii hotelarskiej także mieli do wykonania trzy zadania: autoprezentacja przed pracodawcami; obsługa gościa hotelowego w recepcji w wybranym języku obcym; obsługa gościa hotelowego podczas jego pobytu (room service). Nie da się ukryć, że najbardziej widowiskowa i oblegana, zarówno przez uczestników jak i kibiców, była kategoria gastronomiczna. W odróżnieniu od poprzednich, gdzie rywalizowano indywidualnie, w tym konkursie wystartowały cztery podwójne zespoły. Uczestnicy musieli samodzielnie wykonać danie zasadnicze oraz deser z wykorzystaniem dyni i jabłka, które stanowiły temat przewodni konkursu kulinarnego. „Kuchenne rewolucje” trwały równe 120 minut. Regulamin zabraniał stosowania sztucznych dodatków oraz przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków, gotowych farszów itp. Czyli wszystko miało być świeże, zdrowe i smaczne. Oceny organoleptycznej dokonało profesjonalne jury, złożone z szefów kuchni zaprzyjaźnionych restauracji i hoteli. Nagrodami dla wszystkich uczestników były certyfikaty udziału w konkursie, zaś dla zwycięzców nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów (m.in. sprzęt AGD, książki, vouchery na pobyty hotelowe oraz wycieczki do Pragi).
Wyniki konkursu:
• kategoria obsługa turystyczna: 1m. Nikola Łowiec (RST Polanica), 2m. Weronika Świniańska (RST Polanica), 3m. Kacper Całka (ZSHT Świdnica), wyróżnienie Laura Trzaskoś (ZS Lubin).
• kategoria hotelarstwo: 1m. Karolina Szlosberger (RST Polanica), 2m. Sara Rostkowska (ZSET Jelenia Góra), 3m. Paulina Brodacka (RST Polanica), wyróżnienie Agata Dobrowolska (ZSET Jelenia Góra).
• kategoria gastronomia:
1m. Marta Szyndrowska i Mateusz Wysopal (ZSP Ziębice) za danie główne: placuszki dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem, polędwiczkami w sosie kurkowym oraz sałatką z rukoli i orzechów; oraz deser: serniczek dyniowy z ricottą na piernikowym spodzie z jabłkowym kawiorem i karmelizowanym jabłkiem.
2m. Jakub Papierowski i Matteo Waliś (RST Polanica) za danie główne: pierś z kaczki z gnocchi w sosie jabłkowo-tymiankowym; oraz deser: brownie czekoladowe z musem dyniowo-czekoladowym w towarzystwie jabłka karmelizowanego.
3m. Katarzyna Cente-Bury i Klaudia Kłębowska (ZSP Ziębice) za danie główne: assiette z dyni w towarzystwie zębacza smugowego, topinamburu oraz jarmużu z sosem jabłkowo-rokitnikowym; oraz deser: mus z dyni i białej czekolady z dyniowo-jabłkowym ciastkiem oraz sosem z malin i mango z nutą chilli i kardamonu.
4m. Aleksandra Witowska i Maciej Rojek (RST Polanica) za danie główne: polędwiczka z sarny z puree dyniowym, jarmużem, sosem z aronii i pierożkiem dyniowym z jabłkiem; oraz deser: ciastko cygaretkowe z kremem z dyni, emulsją z rokitnika i melasą jabłkowa.
Konkurs oczywiście będzie kontynuowany, aczkolwiek w przyszłym roku... nie odbędzie się. Organizator planuje bowiem powrót do poprzedniego terminu realizacji imprezy – w kwietniu, więc kolejna edycja odbędzie się dopiero na wiosnę 2020 roku. Ale być może w kwietniu przyszłego roku jakieś wydarzenie podobnego rodzaju także w RST się odbędzie.