Gotowanie z kucharzem bez granic
* Ferie zimowe są idealnym czasem do spędzenia go w sposób kreatywny i aktywny ze swoimi rówieśnikami, dlatego moc atrakcji przygotowała dla dzieci
i młodzieży Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko z/s w Ołdrzychowicach Kłodzkich. W poniedziałek do Filii w Szalejowie Górnym przyjechał kucharz bez granic Artur Szczytowski. Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic zostało założone w 2017 r. przez grupę przyjaciół, którzy chcą promować dobrą smaczną kuchnię i pomagać innym. Z księgi „Smaki polskie i opolskie. Smaki dziedzictwa kulturowego” wybrany został przepis na kresowe naleśniki z serem. Do ich przygotowania wszyscy zabrali się z wielkim zapałem. Podajemy składniki, które są niezbędne do tego, aby naleśniki były pyszne:
Ciasto
1 litr mleka, 1 kg mąki pszennej
5 żółtek, 1\4 małego oleju
4 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Farsz
1 kg twarogu, 5 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru
Cynamon wg uznania
1 torebka rodzynek
1 kostka masła
Mus owocowy
2 opakowania mrożonych owoców (wg uznania), 4 duże łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia
Mleko, żółtka, olej, cukier i sól połączyć (zmiksować), na koniec stopniowo dodać mąkę, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany. Z uzyskanej masy smażyć naleśniki. Spokojnie naje się nimi dziesięć osób. Następnie przygotowujemy nadzienie: ser zmiksować z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon i rodzynki. Owoce miksujemy z cukrem pudrem. Naleśniki nadziewamy masą serową i składamy w trójkąty. Zapiekamy na maśle na złoty kolor. Polewamy musem owocowym. Palce lizać. Smacznego!!!
* Naleśniki kresowe
W Filii Biblioteki Publicznej Gminy Kłodzko w Starym Wielisławiu odbyło się drugie spotkanie z kucharzem bez granic Arturem Szczytowskim. Tym razem towarzyszyła nam kamera Telewizji Kłodzkiej.
Dzieci i młodzież szkolna po zapoznaniu się z certyfikowanym kucharzem, pełni dobrych chęci poznania tajemnic naleśnikowych zabrali się do pracy. Zajęcia kulinarne wciągnęły młodych uczestników. Podczas warsztatów największym zainteresowaniem cieszyło się przygotowanie ciasta naleśnikowego i przygotowanie musu owocowego. Co niektórzy, podczas smażenia odważyli się na tzw. podrzucanie placków. Rodzice z ciekawością podglądali swoje pociechy, bo przecież gotowanie od najmłodszych lat może skończyć się w kuchni MasterChefa, czego wszystkim życzymy. Chętnych zapraszamy na kolejne odsłony kulinarnych przygód do bibliotek w Wojciechowicach, Wojborzu i Żelaźnie.